Massage til jagthunde
Af aut. veterinærsygeplejerske, kranio-sakral terapeut og dyrlægeeksamineret hundemassør Charlotte Ryttersgaard
Selvom hunden siges at være vores bedste ven, så er hunde altså hunde og mennesker er mennesker – to forskellige arter! Men når det så er sagt, ja så er begge arter også pattedyr og vores kroppe fungerer på mere eller mindre samme måde. Som mennesker kender vi jo sikkert alle den dejlige følelse af ro og harmoni i både krop og sjæl efter en skøn omgang massage. Denne følelse af ro opnår hundene også efter massage.
De fleste mennesker ved, hvor vigtig massage og fysioterapi er i forbindelse med genoptræning - men at det i allerhøjeste grad også har en fantastisk virkning på dyrenes tryghed og tilknytning til os mennesker, er der måske ikke lige så mange, der tænker over.
Berøringerne er med til at øge det emotionelle bånd mellem os og hunden. Dette ses tydeligt i det bånd, der allerede fra starten bindes mellem tæven og hvalpene gennem hendes slikken på hvalpene. Derudover øger massagen også afspændingen af nervesystemet og hjælper derved den psykofysiologiske selvregulering mellem krop og sind.
For mit vedkommende er det fantastisk at se, hvor meget man som hundemassør kan udrette med lidt ro og et par følsomme hænder.
Den helbredende massage
Massage har en helbredende effekt på hunden uanset alder og kondition, det være sig både hos aktive jagthunde, skadede jagthunde og pensionerede jagthunde.
Ofte har man brugt mange timer på at træne sin hund op til den perfekte jagthund. Derfor er det jo også ærgerligt, at man måske må sætte den på tidlig pension pga. skade, gigt eller lignende. På Flyvestation Karup har man igennem de sidste 10 år arbejdet målrettet med massage og genoptræning af militærets og politiets hunde, hvilket har forlænget hundenes pensionsalder med gennemsnitligt 2 år (1). Ganske tankevækkende.
Hos den aktive jagthund kan massagen med fordel anvendes forebyggende inden dagens begivenheder (træning eller jagt), men også efter en hård og lang jagt for at nedsætte risikoen for efterfølgende ømhed.
Hos den skadede jagthund kan det være en del af et genoptræningsprogram efter en operation, men massage kan også bruges som lindring af smerter ved overanstrengelse samt forvridninger osv.
Hos den gamle eller pensionerede jagthund ses ofte kroniske smerter i forbindelse med gigtforandringer, albue- og hofteledsdysplasi, samt smerter i og omkring andre led i kroppen. Her vil massagen være yderst gavnlig, da den lindrer for de kompensationsspændinger, der altid opstår som følge af ændret gang.
Hvalpe masseres normalt ikke i dybden, da det kan forstyrre deres vækst, men en blid og overfladisk velvære-massage vil for mange hvalpes vedkommende, være med til at gøre hvalpen fortrolig med håndtering af fremmede, samt give dem en tiltrængt pause.
Find en hundemassør
Når du skal ud og finde en hundemassør, der kan hjælpe din hund, er det vigtigt at du finder én, hvor det føles rigtigt både for hunden og for dig som ejer. Hvis du ikke føler at kemien passer og du føler dig utryg ved behandlingen, vil din hund også føle sig utryg … og det er en rigtig dårlig start!!
Der findes mange dygtige hundemassører rundt om i landet, men forskel i personlighed og kemi har stor indflydelse på behandlingens udfald – så gør et godt forarbejde for at finde den helt rigtige for dig og din hunds bedste.
Nogle hundemassører tilbyder behandling i folks eget hjem, andre har indrettet klinik, hvor de tilbyder at folk kan komme. Men det vigtigste er at arbejde der, hvor hunden føler sig mest tryg. Hunde, som er meget vagtsomme i deres hjem, vil have stor gavn af at komme til et fremmed sted. Meget nervøse/stressede hunde vil ofte føle sig bedst tilpas i vante omgivelser.
Mange af os elsker at færdes i naturen, her finder vi ro fra hverdagens stress og jag. Ofte har vi vores hunde med og de nyder i lige så høj grad at være ude.
Jeg selv bruger ofte, hvis vejret ellers tillader det, at massere hundene udendørs. Det giver mig en stor ro, som hundene straks reagerer på.
Husk at hvis din hund er syg eller den på anden måde er i dyrlægebehandling eller hvis din hund har fået foretaget et operativt indgreb, bør din hundemassør altid udføre massagen i samarbejde med din dyrlæge, mht. journal og behandlingsplan.
www.hundemassor.dk kan du finde en liste over de hundemassører i Danmark, som er organiseret i foreningen Danske Eksaminerede hundemassører. Denne brancheforening sikrer dig, at den massør du vælger, har en kvalificeret uddannelse, samt adgang til efteruddannelse.
GLAD HUND = GLAD EJER :)
Kort fortalt om muskler
Hundens skelet består af 319 - 321 knogler, alt efter halens længde. På disse knogler hæfter muskler via sener og ligamenter og det er musklerne, der sørger for at kroppen kan bevæge sig.
Musklerne deles op i forskellige kategorier. De klassificeres som skelet muskulatur (også kaldet tværstribet), hjertemuskulatur og glat muskulatur. De to sidstnævnte findes i de indvendige organer og som hundemassør er det derfor de ca. 500 tværstribede muskler og deres funktion man beskæftiger sig med, og dem jeg derfor også omtaler i denne artikel.
Musklernes funktion er at producere styrke og skabe bevægelse. Selvom musklerne generelt kontrolleres af bevidstheden, kan de også reagere på reflekser såsom elektrisk stød eller andet. Musklerne hæfter på knoglerne/skelettet med sener og ligamenter. Disse er lavet af bindevæv og stivner langsomt med alderen eller hvis man ikke bevæger sig meget. Stift bindevæv vil have større risiko for at blive beskadiget ved f.eks en hurtig vending eller start. Massage kan hjælpe med at holde bindevævet, samt musklerne smidige, hvilket igen er med til at forebygge at hunden får skader.
Har hunden fået en skade på det ene ben, vil den blot lægge vægten over på de andre tre ben. Dette fungerer fint for hunden, men problemet er, at musklerne på de andre ben kan blive overbelastede. Hunden kan ligesom mennesker også få myoser ved statisk muskelarbejde. F.eks. har lydighedshunde ofte spændinger i halsmuskulaturen, da de konstant går og kigger op på deres ejer til samme side.
Massage giver en god afslapning af musklerne og dermed velvære. Muskler og sener bliver mere smidige, hvilket giver hunden en større bevægelsesfrihed, samt en flottere gangart. Dette vil derfor mindske risikoen for muskelskader ved løb, jagt etc.
Massagens gavnlige effekt
Massagen har som tidligere nævnt en gavnlig effekt på rigtig mange ting.
Pga den øgede blodcirkulation under massagen, vil ilt og næringsstoffer blive transporteret mere effektivt rundt til kroppens celler. Dette er med til at fremme restitution af kroppen samt heling og genopbygning af væv efter operation eller andre skader.
Lymfecirkulationen øges og dermed også udskillelsen af affaldsstoffer, hvilket ved regelmæssig massage kan være med til at styrke hundens modstandsdygtighed over for sygdomme.
Massagens positive indvirkning på nervesystemet gør, at karvæggene afslappes, så blodkarrene kan udvides og blodtrykket som følge deraf, vil blive sænket.
Anti-stresshormonet oxytocin øges også ved massage. Det får hunden til at falde til ro og blive mindre stresset. Samtidig frigives der endorfiner – et morfin-lignende stof, der virker som kroppens egen smertelindring.
Jo mindre stresset hunden er, jo bedre kontakt og samhørighed med ejeren.
Et andet plus ved massage er, at næringsomsætningen øges i hud og talgkirtler, hvilket giver en friskere og mere glansfuld pels.
FAKTABOKS
Vidste du…
at hver 4. hund over 9 år har gigt?
at massage udløser forskellige gavnlige hormoner og stoffer i kroppen bl.a. endorfiner, som er kroppens eget morfinstof, hvilket virker smertelindrende på f.eks. gigthunde?
at regelmæssig massage mindsker risikoen for skader under træning og jagt?
at massage kan være med til at udskyde din hunds pensionsalder, fordi den vil være i bedre fysisk form i længere tid?
1: Kilde: Thea Stoico, hundemassør og dyrepasser ved Flyvestation Karup samt Dyrlæge John Dee, ejer af Viborg Dyreklinik samt leder af Centralklinik Flyvestation Karup